- Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna denkt in november de onderzoeksresultaten van zijn kandidaatvaccin tegen het coronavirus te kunnen presenteren.
- Grote vraag is hoe effectief het vaccin is en of het bewijs daarvoor hard genoeg is.
- Moderna wil een zo divers mogelijke groep vrijwilligers voor het testprogramma, maar heeft moeite om genoeg zwarte deelnemers te vinden.
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna werkt aan een coronavaccin dat gezien wordt als een van de meer kansrijke coronavaccins. In november verwacht Moderna duidelijkheid te hebben of zijn kandidaatvaccin werkt.
Topman Stephane Bancel van het in Massachusetts gevestigde biotechbedrijf zegt tegen Business Insider dat we de data over het coronavaccin waarschijnlijk in november krijgen, hoewel het ook mogelijk is dat ze er volgende maand al zijn. “Basisscenario: november. Snelste scenario: oktober.”
Moderna, Pfizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn allemaal flink op weg met hun vaccins en hopen voor het eind van het jaar aan te kunnen tonen dat hun vaccins effectief zijn.
Om de effectiviteit van een vaccin aan te tonen wordt gekeken hoe het aantal coronabesmettingen binnen een groep vrijwilligers die een vaccin heeft gekregen, zich verhoudt tot een groep die een placebo ontving. Bij een effectief vaccin moet er een duidelijk verschil te zien zijn.
In november moet blijken hoe effectief het vaccin van Moderna is
Het tijdspad dat Bancel woensdag schetste, komt vrijwel geheel overeen met de planning die hij eind juli voor ogen had.
Bancel denkt dat de eerste data van Moderna in november gepresenteerd kunnen worden. Een onafhankelijke groep wetenschappelijke toezichthouders, het zogeheten data safety monitoring board, zal de gegevens beoordelen.
Er is een reële kans dat er nog geen overtuigend bewijs wordt gevonden dat het vaccin werkt en dat het onderzoek voortgezet moet worden.
Als het vaccin van Moderna uiteindelijk 74 procent effectief zal blijken te zijn, betekent dat een kans van 50 procent dat er al op korte termijn genoeg bewijs is om het testprogramma geslaagd te noemen.
Als het vaccin daarentegen 80 procent effectief is, stijgt de kans dat er een duidelijk verschil kan worden aangetoond tussen de groep vrijwilligers en de placebo-groep naar 80 procent.
Maar als het vaccin minder effectief is - zeg 60 procent - dan zullen uit de eerste data geen conclusies getrokken kunnen worden.
Volgens Bancel is Moderna van plan alle onderzoeksdata openbaar te maken.
"We zullen hoogstwaarschijnlijk beslissen om wat we te horen krijgen van het data safety monitoring board naar buiten te brengen. Als het vaccin aantoonbaar werkt, zullen we dat uiteraard laten weten", zegt Bancel. "Als er nog geen hard bewijs is voor de werking, dan zullen we door moeten gaan met testen en ik denk dat we dat nieuws dan ook met de wereld delen."
"Geen nieuws in november kan nog steeds betekenen dat we uiteindelijk wel goedkeuring zullen krijgen voor een effectief vaccin", voegt hij daaraan toe.
Moderna doet zijn best om testprogramma een diverse samenstelling te geven
Er nemen momenteel 24.000 mensen deel aan het testprogramma van Moderna. Het is de bedoeling uiteindelijk 30.000 vrijwilligers te vinden. Het bedrijf heeft de werving tijdelijk op een wat lager pitje gezet om meer diversiteit te kunnen bewerkstelligen.
Volgens Bancel was het aantal zwarte deelnemers aanvankelijk aan de lage kant. "We hebben aanpassingen gedaan bij de testplekken om te zorgen dat er een betere diversiteit ontstond bij de testgroep", zegt hij.